2011. február 17., csütörtök

Ki szedhet Schüssler- sót?

Schüssler-sók alkalmazásánál nincs se alsó, se felső korhatár. Azaz bárki, bárhol és bármikor szedheti.
Alkalmazásánál azonban kövessük a józanész szabályait, azaz bizonyos betegségeknél mindenképpen a hagyományos orvoslás útját kövessük, illetve nem tisztázott kórképek esetén ne mulasszuk el az orvosi vizsgálatot.
A homeopátiás szerekhez hasonlóan a Schüssler sók várandósság, és szoptatás időszaka alatt is alkalmazhatók.
Mivel nincs gyógyszer interakció, ezért a Schüssler sók bármilyen más hagyományos gyógyszerrel is együtt szedhetők.
Az alkalmazás során azonban két dologra midenképen figyelnünk kell:
Laktóz érzékenység fennáll-e,
És Silicea, a 11-es számú Schüssler só adása esetén, hogy van-e idegentest a szervezetben.
Mivel a Schüssler sók kis mennyiségű laktózt tartalmaznak, így erőteljes laktóz érzékenység esetén nem alkalmazhatóak. Tapasztalataim szerint ha valakinél például csak a tej ivása vált ki panaszokat, de nem szükséges néznie, hogy egyéb ételek (pl. kekszféleségek) tartalmaznak-e laktózt, akkor abban az esetben a Schüssler sók alkalmazása sem fog problémát jelenteni számára. Ilyenkor azonban inkább a vízben oldott formulát érdemes követni. (lásd Adagolás!) Kifejezett tejcukor érzékenység esetén helyettesíthetjük homeopátiás golyócskákkal is a Schüssler sókat, de tudnunk kell, hogy se a hatás, se az adagolás nem egyezik a Schüssler sóknál leírtakkal. Hazánkban jelenleg a német DHU, illetve az osztrák Remedia cég homeopátiás gyógyszerei laktózmentesek.
A másik fontos kérdés, amelyik a Nr. 11-es számú Silicea adása esetén merül fel, hogy van-e valamilyen idegentest a páciens szervezetében. Ugyanis a homeopátiás Silicea közismert tulajdonsága, hogy kilöki a szervezetből az idegentesteket. Ez Schüssler sóként való alkalmazásánál is megfigyelhető, azaz ne alkalmazzunk Siliceát, ha szervezetünkben valamilyen idegen anyag található. Leggyakrabban traumatológiai műtétek utáni csavarok, lemezek, pacemaker, fogamzásgátló spirál, esztétikai implantátumok (pl. mell), fogimplantátum, illetve különböző stentek (pl. coronaria, léguti) fordulhat elő. Ezt a hatását azonban javunkra is fordíthatjuk bizonyos esetekben: pl. ha kis üvegszilánkot, vagy kisebb tüskét akarunk eltávolítani bőrünkből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése