2011. február 17., csütörtök

A Schüssler-sók előállítása, elérhetősége

A Schüssler-sók előállítása:

A Schüssler-sók a homeopátia nagycsaládjába tartoznak. Ennek megfelelően a Schüssler-féle funkcionális szereket homeopátiás gyógyszerkönyvekben foglaltaknak megfelelően tejcukorban dörzsölik el, potenciálják és tablettázzák. Ezzel az eljárással biztosított a hatóanyagok nagyfokú feltárása, és reakciókészsége. A biokémiai szerek így mintegy molekuláris méretűek és ebben a formájukban, mint ionok a sejtmembránokon képesek áthaladni.
Előállításuk bár homeopátiás módon történik, mégis különböző technikával készülnek, mint a hagyományos homeopátiás golyócskák. Mivel ebben a formában tudják a megfelelő hatást kifejteni a sejtekre, ezért nem helyettesíthetők a hagyományos golyócskákkal. ( illetve csak ha orvosi szempontból indokolt - pl. erős tejcukor érzékenység esetén)

A Schüssler-sók elérhetősége hazánkban:
 
A 12 funkciószer hazánkban D 12-es, és D6-os potenciában érhető el.
Ez a gyógyszerkészítési technikából adódóan annyit jelent, hogy pl. a D6-os potencia esetén 1 ásványi só molekula jut minden egymillió tejcukor molekulára, a D12-es hígítás esetén 1 billió tejcukor molekulára jut egy hatóanyag molekula.
Ebből is látszik, hogy terápiás hatásukat a Schüssler sók tehát elsődlegesen a sejtek számára átadott információval fejtik ki.

Mi a decimális potencia?
A decimális potencia elnevezés a homeopátiából származik és számtanilag kifejezi az anyag koncentrációját. A gyógyszerkészítés során 1 rész gyógy anyagot 9 rész tejcukorral dörzsölik el szigorúan meghatározott időtartamban (egy órán keresztül minden egyes hígítási lépcső esetén) és az eredmény az első lépcsőben (D1-es potencia) 10 % -os anyagkoncentráció.
Ha ezt a koncentrációjú anyagot tovább hígítjuk és dörzsöljük, akkor az 1 % -os koncentrációhoz (D2) jutunk. Innen tovább a D3 következik (1:1.000 = 0,1 %), D4 (1:10.000 = 0,01 %), D5 (1:100.000 = 0,001 %), míg a D6-os hígítás 1:1.000.000 aránypárt és 0,0001 % -os koncentrációt jelent és ez így folytatódhat egészen a D12-es potenciáig– azaz a Schüssler só készítése során szakaszosan hígítják és dinamizálják a kiindulási anyagot.
Mivel minden egyes alkalommal a következő hígítási fok az előző 1:10 arányú hígításával jön létre (latinul decem = tíz), ezért hívják az eljárást decimális, azaz tízes arányú hígításnak. A sajátos gyógyszer-előállítás során azonban nem egyszerűen koncentráció - különbség alakul ki, hanem a biológiai hatáserősségben és ez által a hatékonyságban jelentős különbségekkel lehet számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése